សុខភាព និងពោតបារាំង (Okra)


ពោតបារាំង    ជាអាហារសម្បូរជីវជាតិសម្រាប់សុខភាពដោយសារ ៖
             – ធ្វើ​ឲ្យ​ប្រព័ន្ធ​រាងកាយ​រឹងមាំ
              – ជួយ​សម្រក​ទម្ងន់
             – ការពារ​បញ្ហា​សក់​ខូច​
             – ធ្វើ​ឲ្យ​ភ្នែក​មើលឃើញ​ច្បាស់​
             – ជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម  នៅពេលទទួលទានវាជាប្រចាំ។
             – ជាជំនួយផ្លូវរំលាយអាហារ  ជួយឲ្យឆាប់សះដំបៅក្រពះ  ឬបំបាត់ការឈឺពោះវៀន។
             – ជួយ​បង្ការ​ជំងឺ​បេះដូង 
             – ជួយបង្ការភាពពិការសរសៃប្រសាទ   និងពិការភាពពីកំណើតដល់ទារក     ព្រោះវា
           មានផ្ទុកអាស៊ីតផូលិកយ៉ាងច្រើន ដែលចាំបាច់សម្រាប់ស្ត្រីមានគត៌។
ទឹកពោតបារាំង   មានអត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗដូចខាងក្រោម ៖
        ​– ជួយបង្ការជំងឺមហារីក     ទឹកពោតបារាំងសម្បូរទៅដោយវីតាមីន Folate ដែលអាច
           បង្ការជំងឺមហារីកបាន   តាមរយៈការផលិតកោសិកាគ្រាប់ឈាមក្រហម  និងផលិត
           និងជួសជុល DNA ដែលខូចខាត ។   មហារីកដែលអាចបង្ការបានមាន       ដូចជា
           ពោះវៀន  សុដន់  លំពែង  និងសួត។





ផលវិបាក ៖                 
          – ក្នុងសមាសធាតុរបស់ពោតបារាំងសម្បូរ Fructan  ដែលអាចបង្ករាករូស  តឹងពោះ
            ដល់អ្នកជំងឺពោះវៀន។
          – ពោតបារាំងជាអាហារសម្បូរ Oxalateខ្ពស់  ដែលជាមូលហេតុធ្វើឲ្យកើនហានិភ័យ
            ក្រួសតម្រងនោម។អ្នកមានប្រវត្តិកើតជំងឺក្រួសតម្រងនោម  គួរប្រយ័ត្នអំពីបរិមាណ
            Oxalate  ដែលមាននៅក្នុងពោតបារាំង។