សុខភាព និងជម្ពូ




ផ្លែជម្ពូមានអត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព  ដូចខាងក្រោម ៖
គ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែ
       ផ្លែជម្ពូមានសមត្ថភាពជា Alkaloid ដែលមានឥទ្ធិព  ក្នុងការសម្រួលដល់ការបំលែង
       ជាតិអាមីដុងទៅជាស្ករ។  តាមពិត    គ្រាន់តែផ្លែជម្ពូមួយមុក៏អាចមានប្រយោជន៍ក្នុង 
       ការព្យាបាល   និងបង្ការជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី២ហើយ។     
ការរំលាយអាហារ 
         ផ្លែជម្ពូត្រូវបានគេស្គាល់ថា មានជាតិសរសៃខ្ពស់ ដែលល្អបំផុតក្នុងការគ្រប់គ្រងការធ្វើ
         ដំណើររបស់ចំណីអាហារ  ក្នុងផ្លូវរំលាយអាហារ។   អាហារសម្បូរជាតិសរសៃនឹងជួយ
         ដោះស្រាយបញ្ហាផ្លូវរំលាយអាហារបាន  ដូចជា ទល់លាមក និងផោមច្រើន។ ក្រៅពី
         នេះ   គ្រាប់ផ្លែជម្ពូត្រូវបានគេរកឃើញថា អាចជួយបង្ការជំងឺរាកមួលបានទៀតផង។
បង្ការជំងឺមហារីក 
         សារធាតុដ៏សកម្មជាច្រើនក្នុងផ្លែជម្ពូមានលក្ខណៈល្អបំផុតក្នុងការបង្ការការលូតលាស់
         របស់ជំងឺមហារីក។ នៅពេលមានការផ្សំគ្នារវាងវីតាមីន C   និង A    ដែលមានក្នុងផ្លែ
         ជម្ពូនោះ  វាពិតជាអាចបង្ការការលូតលាស់ជំងឺមហារីក សុដន់ និងក្រពេញប្រូស្តាត។
ច្រោះជាតិពុលពីក្នុងថ្លើម និងតម្រងនោម 
         បើសិនជា   ចង់ច្រោះជាតិពុលពីក្នុងថ្លើម   និងតម្រងនោម    គួរតែប្រើប្រាស់ផ្លែជម្ពូ។
         វាគឺជាសារធាតុច្រោះជាតិទឹកនោមដ៏ល្អមួយ      ដែលគេប្រើប្រាស់សម្រាប់ច្រោះជាតិ
         ពុល។  វាក៏ជួយបង្កើនសកម្មភាពនៃការរំលាយអាហារ និងពង្រឹងដល់សុខភាពទូទៅ
         និងមុខងារសំខាន់ៗរបស់សរីរាង្គក្នុងខ្លួនទៀតផង។ 
គ្រប់គ្រងកូឡេស្តេរ៉ុល
        ផ្លែជម្ពូសម្បូរជាតិសរសៃណាស់   ដូច្នេះ  វាពិតជាអាចជួយបញ្ចុះកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ៗ
        ពីក្នុងឈាមបានយ៉ាងល្អ។  កាលណាកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាមធម្មតាហើយ  វានឹងកាត់
        បន្ថយការប្រឈមនឹងជំងឺបេះដូងសរសៃឈាមបាន   ដូចជា ជំងឺគាំងបេះដូង  ក្រិនរឹង
        សរសៃឈាម   និងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។