នៃជំងឺមួយចំនួន ដូចជា មហារីក និងជំងឺបេះដូង។
១. ប៉េងប៉ោះលាយផ្លែបឺរ ជួយរក្សាសំណើមដល់ស្បែក និងកាត់បន្ថយស្នាមជ្រីវជ្រួញ ដោយ គ្រាន់តែកិនលាយសាច់ផ្លែបឺរ និងប៉េងប៉ោះក្នុងបរិមាណស្មើគ្នាចូលគ្នាឱ្យម៉ដ្ឋ។ បន្ទាប់មក លាបល្បាយលើស្បែក និងទុកចោលរហូតដល់ស្ងួតសឹមលាងសម្អាតចេញជាការស្រេច។ អនុវត្តឱ្យបានយ៉ាងហោចណាស់ ២ ដងក្នុងមួយថ្ងៃជាប្រចាំ។
២. ប៉េងប៉ោះ យ៉ាអួរ និងទឹកក្រូចឆ្មារស្រស់ ដោយហាន់ប៉េងប៉ោះ ១ ផ្លែ រួចច្របាច់យក ទឹកលាយជាមួយទឹកក្រូចឆ្មារ ១ ស្លាបព្រាកាហ្វេ និងយ៉ាអួរសុទ្ធ ១ ស្លាបព្រាបាយ។ កូរឱ្យ សព្វ សឹមលាបល្បាយលើស្បែកមុខ និងទុកចោលសម្រាប់រយៈពេល ១៥ នាទី។ លាង សម្អាតចេញជាមួយទឹកក្ដៅឧណ្ហៗ។ អនុវត្តម្ដងក្នុងមួយថ្ងៃជាប្រចាំ។
៣. ប៉េងប៉ោះ និងស្ករស ដោយបកសំបកប៉េងប៉ោះចេញ បន្ទាប់មកកិនវាឱ្យម៉ដ្ឋខាប់ៗ រួច លាយជាមួយស្ករសចំនួនសមល្មម។ កូរឱ្យសព្វ សឹមលាបល្បាយលើស្បែកមុខថ្នមៗក្នុង ចលនាបែបរង្វង់ សម្រាប់រយៈពេលពី ២ ទៅ ៣ នាទី។ ទុកចោលសម្រាប់រយៈពេលពី១៥ ទៅ ២០ នាទី សឹមលាងសម្អាតចេញជាមួយទឹកធម្មតា។ អនុវត្តជាប្រចាំរហូតទទួលបាន លទ្ធផលគាប់ចិត្ត។
៤. ប៉េងប៉ោះ ទឹកក្រូចឆ្មារស្រស់ និងទឹកដោះគោ ដោយគ្រាន់តែលាយទឹកប៉េងប៉ោះស្រស់ ជាមួយទឹកក្រូចឆ្មារស្រស់ និងទឹកដោះគោចូលគ្នាឱ្យសព្វ។ លាបម៉ាស្សាល្បាយលើផ្ទៃមុខ ដែលលាងសម្អាតរួចស្អាត ព្រមទាំងតំបន់-ក។ ទុកចោលសម្រាប់រយៈពេលប្រហែល ២០ នាទី សឹមលាងសម្អាតចេញជាមួយទឹកត្រជាក់ជាការស្រេច។
៥. ប៉េងប៉ោះ និងទឹកឃ្មុំ ដោយគ្រាន់តែកិន ឬកៀបផ្លែប៉េងប៉ោះយកទឹកចំនួន ២ ស្លាបព្រា បាយ បន្ទាប់មកលាយទឹកឃ្មុំ ២ ស្លាបព្រាបាយចូល។ កូរឱ្យសព្វ សឹមលាបល្បាយលើ ស្បែកមុខដែលលាងសម្អាតរួច និងទុកចោលសម្រាប់រយៈពេលពី ១៥ ទៅ ២០ នាទី។ លាងសម្អាតចេញជាមួយទឹកធម្មតា។
ប៉េងប៉ោះអាចនាំគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព ប្រសិនបើ ជំងឺដំបៅក្រពះមិនទាន់ជាសះស្បើយ ការទទួលទានប៉េងប៉ោះ អាចបណ្ដាលឱ្យស្ថានភាពនៃដំបៅក្រពះកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ ទោះជាប៉េងប៉ោះមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយវីតាមីនC ដែលល្អចំពោះប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ រាងកាយក៏ដោយ។ប៉េងប៉ោះគួបផ្សំជាមួយអាហារមួយចំនួនដូចខាងក្រោមអាចបញ្ចៀស បាត់បង់ជីវជាតិ និងថែមទាំងគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព ៖
១- ប៉េងប៉ោះ និងការរ៉ុត ប៉េងប៉ោះសម្បូរវីតាមីន C តែការ៉ុតមានផ្ទុកអង់ហ្ស៊ីមមួយអាច
បន្ថយវីតាមីន C និងធ្វើឲ្យបាត់តម្លៃជីវជាតិរបស់ប៉េងប៉ោះ ។
២- ប៉េងបោះ និងដំឡូងជ្វា ពេលគួបផ្សំជាមួយគ្នា អាចបង្ករោគសញ្ញាដូចជាចង់ក្អួត
ឈឺពោះ រាករូស និងកកើតក្រួសតម្រងនោម ។
៣- ប៉េងប៉ោះ និងដំឡូងបារាំង ដំឡូងបារាំងផលិតបរិមាណដ៏ធំមួយនៃអាស៊ីត Clohidric
ក្នុងផ្លូវរំលាយអាហារ ។ ប៉េងប៉ោះបង្កើនសារជាតិមួយមិនរលាយក្នុងបរិស្ថានអាស៊ីតខ្លាំង
អាស្រ័យហេតុនេះ ប្រសិនគួបផ្សំគ្នា អាចបង្កជាជំងឺពិបាករំលាយ ។
៤- ប៉េងប៉ោះ និងត្រសក់ ប៉េងប៉ោះសម្បូរវីតាមីន C តែត្រសក់មានផ្ទុកអង់ហ្ស៊ីមមួយ