សុខភាព និងស្វាយចន្ទី








គ្រាប់ស្វាយចន្ទីមានអត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់រក្សាមុខងារ នៃរាងកាយក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងជំងឺផ្សេងៗ ៖
   – ទប់ស្កាត់ជំងឺមហារីក  គ្រាប់ស្វាយចន្ទីមានផ្ទុកសារធាតុ proanthocyanidins ជួយរឹត        បន្តឹងការរីកលូតលាស់ នៃកោសិកាមហារីក និងដុំសាច់។ 
   – ជួយកម្ចាត់រ៉ាឌីកាល់សេរីពីរាងកាយ      ព្រោះគ្រាប់ស្វាយចន្ទីជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិ        ទង់ដែង ។​
   – ពង្រឹងសុខភាពឆ្អឹង         គ្រាប់ស្វាយចន្ទីជួយធ្វើឲ្យឆ្អឹងរក្សាបាននូវភាពរឹងមាំល្អប្រសើរ       ដោយសារគ្រាប់ស្ទាយចន្ទីមានផ្ទុកជាតិម៉ាញ៉េស្យូម  ប៉ូតាស្យូម និងកាល់ស្យូម ដែលជា        ប្រភពដ៏ល្អបំផុត នៃសុខភាពឆ្អឹងល្អរឹងមាំ។
   – ជួយសម្រកទម្ងន់    ទោះបីជាគ្រាប់ស្វាយចន្ទីមានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់     ប៉ុន្តែជាតិខ្លាញ់       ដែលវាមានផ្ទុក គឺជាប្រភេទនៃជាតិខ្លាញ់ល្អ។ ទោះជាយ៉ាងណា គួរបរិភោគវាក្នុងកម្រិត        មធ្យម បែបជាអាហារសម្រន់។
   – បង្កើនសុខភាពបេះដូង      គ្រាប់ស្វាយចន្ទីអាចជួយពង្រឹងបង្កើនសុខភាពបេះដូងបាន        យ៉ាងប្រសើរ។  វាមានផ្ទុកជាតិអាស៊ីត  oleic  ដែលជាអាស៊ីតប្រភេទតែមួយ ក្នុងប្រេង        អូលីវ។   អាស៊ីត oleic  ជួយកាត់បន្ថយកម្រិតជាតិខ្លាញ់គ្លីសេរីដ   ដែលជាតិខ្លាញ់នេះ        ច្រើនផ្សារភ្ជាប់ជាមួយការចាប់ផ្ដើមកើតមានជំងឺបេះដូង។ លើសពីនេះទៅទៀត    គ្រាប់       ស្វាយចន្ទី  គឺជាប្រភេទគ្រាប់ធញ្ញជាតិគ្មានផ្ទុកជាតិកូឡេស្តេរ៉ូល  ប៉ុន្តែមានផ្ទុកសារធាតុ        ប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយក្នុងការទប់ស្កាត់ជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
   – សុខភាពឈាម  ជាតិទង់ដែក និងជាតិដែក ដែលមានផ្ទុកនៅក្នុងគ្រាប់ស្វាយចន្ទី ជួយ        រាងកាយបង្កើត    និងប្រើប្រាស់កោសិកាឈាមក្រហម។ ដំណើរការនេះ    ជួយសរសៃ       ឈាមសរសៃប្រសាទ  ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងឆ្អឹង ឲ្យរក្សាបាននូវសុខភាពល្អរឹងមាំ ក៏ដូចជា        ដំណើរការមុខងារបានត្រឹមត្រូវ ។