– ជួយព្យាបាលជំងឺទឹកនោមផ្អែម
– ជួយឲ្យឆាប់ធូរនូវអាការៈឆាប់ប្រតិកម្ម។
ទំពាំង លាងសម្អាតថ្លើម
ទំពាំងបាយជូរ ឬទំពាំងជូរ លាងសម្អាតថ្លើម
ទំពាំងបារាំង អាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យ នៃជំងឺមួយចំនួន ដូចជា មហារីក និងជំងឺ
បេះដូង។
ដើមប្រមាត់ខ្លាឃ្មុំ ព្យាបាលជម្ងឺមហារីក ទឹកនោមផ្អែម លើសឈាម។
ផ្លែម្រេច ទាំងខ្ចី និងទុំ បានផ្ដល់រស់ជាតិហិរតិចៗឲ្យអាហារកាន់តែមានរស់ជាតិឆ្ងាញ់
ហើយថែមទាំងផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងច្រើន ចំពោះសុខភាពទៀតផង ៖
– ប្រឆាំងជំងឺមហារីក និងជំងឺផ្សេងៗ
– សម្រួលដល់ការរំលាយអាហារ
– សម្រួលដល់បញ្ហាស្ទះឈាម
– ព្យាបាលបញ្ហាធ្មេញ និងអញ្ចា្ញ
– កាត់បន្ថយឧស្ម័នពុលក្នុងខ្លួនប្រាណ
– ធ្វើឲ្យឃ្លានអាហារ និងការពារជំងឺសន្លាក់ដៃជើង
– បង្កើនការស្រូបយកសារធាតុបំប៉នក្នុងអាហារ។
ម្រុំ មានអត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗចំពោះសុខភាព ដូចខាងក្រោម ៖
– បង្ការជំងឺមហារីក
– គ្រប់គ្រង ព្យាបាល និងទប់ស្កាត់ជំងឺទឹកនោមផ្អែម
– បំបាត់អាការៈឈឺក្បាល និងប្រកាំង
– ជួយបង្កើនថាមពល និងធ្វើឲ្យស្មារតីភ្លឺស្វាង
– ប្រឆាំងភាពចាស់ និងជួយបង្កើនសម្រស់។
រមៀត ជួយផ្ដល់សុខភាពល្អ និងលាងសម្អាតថ្លើម
ស្លឹ្វកវល្លិយាវ
យកស្លឹកវល្លិយាវ50 % បុក ឬក្រឡុក រួចច្រោះយកកាកចោល បន្ទាប់មកយកមកលាយ ជាមួយម្នាស់ 5 % បុក ឬក្រឡុក ដែលច្រោះយកកាកចោលដូចគ្នា បន្ទាប់មកច្របាច់ ទឹកក្រូចឆ្មារ5 % ចូល កូរឲ្យសព្វចូលគ្នា លាយទឹក 40 %ទុកទទួលទាន (នៅសល់ ក្លាស់សេទុកបាន ១៥ថ្ងៃ)។ ទទួលទាន ១ថ្ងៃ ២ដង ម្ដង៣០cc លាយទឹក១កែវ ញ៉ាំមុនពេលបាយ ឬពេលថ្ងៃកាន់ តែល្អ។
– ឈឺក្បាលប្រកាំង កើតមុន អាឡែហ្សី គ្រុនក្ដៅ ដុំសាច់ក្នុងសុដន់
– រោគធាត់ ជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមខ្ពស់ ពុលអាហារ ហើមពោះ ដំបៅក្រពះ ក្រិនថ្លើម
– ទីរ៉ូអ៊ីត មហារីកឈាម មហារីកផ្សេងៗ ជំងឺឬសដូងបាត
– រលាកទងសួត ស្លេកស្លាំង ស្រវាំងភ្នែក
– លើសឈាម ឬខ្វះឈាម ជំងឺបេះដូង ស្ពឹកជើងដៃ
– ឈឺចុករមួលតាមសាច់ដុំ ជំងឺរលាកសន្លាក់ ឈឺសន្លាក់ ឈឺជង្គង់ ឡើងជាតិអាស៊ីត។
ផ្លែល្វា គឺជាប្រភពផ្គត់ផ្គង់សារជាតិកាកសរសៃដ៏សម្បូរ ជួយពង្រឹងដល់ប្រព័ន្ធរំលាយ អាហារបានខ្លាំង ហើយថែមទាំងសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងនឹងរ៉ាឌីកាល់
សេរី ដែលជួយបង្ការ និងប្រឆាំងតបតជំងឺមហារីកមួយចំនួន ដូចជា មហា
រីកពោះវៀនធំ មហារីកថ្លើម មហារីកដោះ មហារីកខួរក្បាល។
ផ្លែល្វាក៏មានបរិមាណជាតិដែកខ្ពស់ ជួយទប់ស្កាត់ជំងឺខ្វះឈាម។ ផ្លែល្វាក៏ផ្ទុក
កាល់ស្យូមយ៉ាងច្រើន ដោយគ្រាន់តែបរិភោគផ្លែនេះ ស្រស់តែ ២ - ៣ គ្រាប់ក្នុង
មួយថ្ងៃ ក៏វាផ្ដល់កាល់ស្យូមឲ្យដល់ប្រព័ន្ធឆ្អឹងបានយ៉ាងគ្រប់គ្រាន់។
ផ្សំរវាងម៉ាញេស្យូម និងជួយឲ្យប្រព័ន្ធឆ្អឹងមានសុខភាពមាំមួនល្អណាស់។
ផ្លែល្វាក៏ជួយរក្សា Triglyceride ( សារធាតុខ្លាញ់ ) ឲ្យនៅកម្រិតទាប ដែលរាង
កាយអាចគ្រប់គ្រងបាន ហើយក៏ប្រសើរដល់សុខភាពបេះដូង។
សណ្ដែក
សណ្តែកដី ផ្ទុកសារជាតិ ជីវជាតិមានប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាពសរសៃឈាមបេះដូង
កាត់បន្ថយបរិមាណទ្រីគ្លីសេរីដ ជួយកែប្រែឲ្យប្រសើរភាពរីកយារ និង
កន្ត្រាក់របស់ស្រទាប់ទ្រាប់ក្នុងសរសៃឈាម ទប់ស្កាត់បាតុភូតក្រឹនរឹង
កម្រមានហានិភ័យស្លាប់ដោយសារជំងឺបេះដូង ។ សណ្តែកដីមានបរិមាណ
ជាតិខ្លាញ់មិនឆ្អែត រួមជាមួយអាស៊ីត Oleic
ជួយបន្ថយកូឡេស្តេរ៉ូល
«អាក្រក់» និងកើនកូឡេស្តេរ៉ូល «ល្អ»
ក្នុងឈាម ទប់ស្កាត់ជំងឺសរសៃឈាម
និងស្ត្រូក ។ ក្រៅពីនេះ
សណ្តែកដីក៏សម្បូរជាតិសរសៃ ជួយប្រព័ន្ធរំលាយ
អាហារ បញ្ចៀសទល់លាមក ។
ស្ពៃក្តោប អាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យ និងជួយព្យាបាលជំងឺមួយចំនួន ដូចជា ៖
– មហារីក
– ជំងឺបេះដូង ។
ទឹកស្ពៃក្តោប ការញ៉ាំទឹកស្ពៃក្តោបស្រស់រាល់ថ្ងៃអាចជួយព្យាបាលជំងឺដំបៅក្រពះយ៉ាង
មានប្រសិទ្ធភាព។
ស្ត្រឹបែរី មានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើន មានវីតាមីន C ជាតិសរសៃ និងម៉ង់
ដើមស្លឹកគ្រៃ យកមកហាន់ ហើយដាំទឹកផឹកដើម្បីជួយកាត់បន្ថយជំងឺទឹកនោមផ្អែម។