កណ្ដៀវ

កណ្ដៀវ ជាឧបករណ៍សម្រាប់ច្រូតកាត់ ។ កណ្ដៀវធ្វើពីមែកឈើតូចល្មម    ភាគច្រើនគឺដើម 
អំពិលទឹក    កាប់យកមកចង    រួចដុតឆ្អើរភ្លើង    ពត់ធ្វើជាស្លាប    រាងខុប    ដូចស្នែងក្របី
ដោយមានផ្លែ ចង្កំស្លាប សម្រាប់ត្រកងដើមស្រូវ ដែលផ្ដេក ទោរទៅដី និងដងកាន់ដើម្បីកាត់
ដោយមានរចនាក្បាច់   ចម្លាក់។ កណ្ដៀវមាន ៣ប្រភេទ ដូចជា ៖ 
១- កណ្ដៀវត្រកង    ឬកណ្ដៀវលំពាស់         វាជាឧបករណ៏សម្រាប់ច្រូតស្រូវ    ឬច្រូតស្មៅ 
     ដែលមានផ្លែ  ចង្កំស្លាប  សម្រាប់ត្រកងដើមស្រូវ ដែលផ្ដេក ទោរទៅដី និងដងកាន់ដើម្បី
     កាត់បានយ៉ាងឆាប់រហ័ស

២-កណ្ដៀវតូចដងខ្លី




-កណ្ដៀវខ្វាង      គឺគេប្រើប្រាស់សម្រាប់កាវ    ឬខ្វារកាប់    និងត្រួសព្រៃជាដើម  ព្រោះថា
    កណ្ដៀវប្រភេទមួយនេះ  គ្មានធ្មេញកណ្ដូបដូច កណ្ដៀវតូចដងខ្លី    និងកណ្ដៀវត្រកង។