ការថែរក្សាសុខភាពភ្នែក
១. ប្រការគួរចៀសវាង
- ការសម្លឹងមើលអេក្រង់កុំព្យូទ័រ ឬទូរសព្ទក្នុងរយៈពេលយូរ
- ការសម្លឹងមើលនៅទីកន្លែងដែលគ្មានពន្លឺគ្រប់គ្រាន់
២. ប្រការគួរយកចិត្តទុកដាក់ជ្រើសរើសអាហារដែលមានគុណតម្លៃច្រើនសម្រាប់ជំនួយភ្នែក
- ការ៉ុត សម្បូរទៅដោយជាតិបេតាខេរ៉ូអ៊ីន ដែលត្រូវបម្លែងជាវីតាមីន E ដើម្បីជំនួយ
ដល់សុខភាពភ្នែក។ បើសិនជាអាចទទួលទានឆៅ នោះនឹងអាចទទួលបានប្រយោជន៍
ពីការ៉ុតពេញតែម្ដង ព្រោះថាបើចម្អិនឲ្យឆ្អិនពេកនោះនឹងធ្វើឲ្យសារធាតុចិញ្ចឹមរបស់វា
ដល់សុខភាពភ្នែក។ បើសិនជាអាចទទួលទានឆៅ នោះនឹងអាចទទួលបានប្រយោជន៍
ពីការ៉ុតពេញតែម្ដង ព្រោះថាបើចម្អិនឲ្យឆ្អិនពេកនោះនឹងធ្វើឲ្យសារធាតុចិញ្ចឹមរបស់វា
កាន់តែថយចុះ។
- ផ្កាខាត់ណាខៀវ (Broccoli) មានទាំងវីតាមីន B និងជាតិលូទីន (lutein) រួមជាមួយ
សារធាតុ ហ្សេហ្សាធីន ( zeaxanthin ) ដែលជំនួយដល់សុខភាពភ្នែក រួមជាមួយខួរ
ក្បាលផងដែរ ។ ដើម្បីទទួលបានផលប្រយោជន៍ពេញលេញ
អ្នកមិនគួរចម្អិនវាឲ្យឆ្អិន ពេកនោះទេ
គឺគ្រាន់តែឆ្អិនតិចៗគឺគ្រប់គ្រាន់ហើយ។
- សាច់ត្រី ជាតិខ្លាញ់ក្នុងសាច់ត្រីជាច្រើនប្រភេទ
គឺសម្បូរទៅដោយសារធាតុមេហ្កា 3
ដែលអាចជួយទប់ស្កាត់ការបំផ្លាញសុខភាពភ្នែក បង្កដោយការកើនឡើងកម្ដៅក្នុងរាង
កាយ និងបញ្ហាភ្នែកស្ងួត ដែលភាគច្រើនបណ្ដាលមកពីការប្រើ Contact
Lenses។ វិធី
ចម្អិនដែលអាចឲ្យអ្នកទទួលបានផលប្រយោជន៍ច្រើនបំផុតពីសាច់ត្រី គឺការអាំង និង
ដុត។
ដុត។
- គ្រាប់ធញ្ញជាតិ មានដូចជា គ្រាប់អាល់ម៉ុន គ្រាប់ស្វាយចន្ទី...ក៏មានសារធាតុអូមេហ្កា 3
ដែលជំនួយដល់សមត្ថភាពមើលឃើញរបស់ភ្នែកយើងដែរ។
ក៏ប៉ុន្តែអ្វីដែលសំខាន់គឺត្រូវ
ញ៉ាំគ្រាប់ធញ្ញជាតិដែលស្រស់ ចៀសវាងឆ្លងកាត់ការកែច្នៃ
ឬផ្សំគ្រឿងបន្ថែមដែលធ្វើ ឲ្យបាត់បង់សារធាតុចិញ្ចឹម។
- ផ្លែប័រ (Avocado) គឺជាផ្លែឈើមួយប្រភេទដែលសម្បូរដោយជាតិលូទីន និងបេតាខេ
រ៉ូទីន ព្រមទាំងវីតាមីនជាច្រើនប្រភេទដូចជា B C និង E ។
សារធាតុលូទីនល្អបំផុត
សម្រាប់សុខភាពភ្នែក
និងជួយឲ្យភ្នែករបស់យើងមើលឃើញច្បាស់បានយូរអង្វែង។
- ប៊ើរី សម្បូរទៅដោយជាតិវីតាមីន និងជាតិរ៉ែជាច្រើនទៀត
ដែលនឹងជួយឲ្យសុខភាព
ភ្នែកមានភាពប្រសើរ ។ ក្រៅពីនេះ វាក៏ជួយបម្រុងដល់សរសៃឈាមទូទាំងរាងកាយ
ផងដែរ។
- ផ្លែឈើក្រៀម យកទំពាំងបាយជូរក្រៀម ឬផ្លែល្វាត្រាំទឹកមួយយប់
ហើយយកវា
មកញ៉ាំនៅពេលពោះទទេ នៅព្រឹកបន្ទាប់ ។ បរិមាណហ្វាយប៊ើ
និងវីតាមីនខ្ពស់ក្នុង
ផ្លែឈើក្រៀមទាំងនេះ
នឹងជួយឲ្យប្រព័ន្ធរំលាយអាហារដំណើរការបានលឿន
និងជម្រុះ
ជាតិពុលចេញពីរាងកាយ
ហើយក៏ជួយដោះស្រាយបញ្ហាភ្នែករបស់យើងបានដែរ។