EYE ភ្នែក

ការ​ថែ​រក្សា​សុខភាព​ភ្នែក
      ១. ប្រការគួរចៀសវាង
​​​​​​​​​​​             - ការ​សម្លឹង​មើល​អេក្រង់​កុំព្យូទ័រ ឬ​ទូរសព្ទ​ក្នុង​រយៈពេល​យូរ 
             - ​ការ​សម្លឹង​មើល​នៅ​ទីកន្លែង​ដែល​គ្មាន​ពន្លឺ​គ្រប់គ្រាន់
     ២. ប្រការគួរយកចិត្តទុកដាក់ជ្រើសរើស​អាហារ​ដែល​មាន​គុណតម្លៃ​ច្រើន​សម្រាប់​ជំនួយ​ភ្នែក
             - ការ៉ុ​    សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ជាតិ​បេតាខេរ៉ូអ៊ីន ដែល​ត្រូវ​បម្លែង​ជា​វីតាមីន E    ដើម្បី​ជំនួយ​
               ដល់សុខភាព​ភ្នែក។ បើ​សិន​ជា​អាច​ទទួលទាន​ឆៅ​ នោះ​នឹង​អាច​ទទួល​បាន​​ប្រយោជន៍
               ពី​ការ៉ុតពេញ​តែ​ម្ដង​  ព្រោះ​ថា​បើ​ចម្អិន​ឲ្យ​ឆ្អិន​ពេក​នោះ​នឹង​ធ្វើ​ឲ្យ​សារធាតុ​ចិញ្ចឹម​របស់​វា​
               កាន់​តែ​ថយ​ចុះ។
 
           - ផ្កាខាត់ណា​ខៀវ (Broccoli)    មាន​ទាំង​វីតាមីន B   និង​ជាតិលូទីន (lutein)    រួម​ជាមួយ​
             សារធាតុ ហ្សេហ្សាធីន ( zeaxanthin )  ដែល​ជំនួយ​ដល់​សុខភាព​ភ្នែក      រួម​ជាមួយ​ខួរ​
             ក្បាល​ផង​ដែរ ។  ដើម្បី​ទទួល​បាន​ផល​ប្រយោជន៍​ពេញ​លេញ  អ្នក​មិន​គួរ​ចម្អិន​វា​ឲ្យ​ឆ្អិន​             ពេក​នោះ​ទេ      គឺ​គ្រាន់​តែ​ឆ្អិន​តិច​ៗ​គឺ​គ្រប់គ្រាន់​ហើយ។
          

           - សាច់​ត្រី    ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​សាច់​ត្រី​ជា​ច្រើន​ប្រភេទ   គឺ​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​សារធាតុ​មេហ្កា 3
             ដែល​អាច​ជួយ​ទប់​ស្កាត់​ការ​បំផ្លាញ​សុខភាព​ភ្នែក​   បង្ក​ដោយ​ការ​កើន​ឡើង​កម្ដៅ​ក្នុង​រាង
             កាយ  និង​​បញ្ហា​ភ្នែក​ស្ងួត ដែល​ភាគ​ច្រើន​បណ្ដាល​មក​ពី​ការ​ប្រើ  Contact Lenses។ វិធី​
             ចម្អិន​ដែល​អាច​ឲ្យ​អ្នក​ទទួល​បាន​ផល​ប្រយោជន៍​ច្រើន​បំផុត​ពី​សាច់​ត្រី  គឺ​ការ​អាំង   និង
             ដុត។
 
           - គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ មានដូច​ជា  ​គ្រាប់​អាល់ម៉ុន គ្រាប់​ស្វាយចន្ទី...ក៏​មាន​សារធាតុ​អូមេហ្កា 3 
            ដែល​ជំនួយ​ដល់​សមត្ថភាព​មើល​ឃើញ​របស់​ភ្នែក​យើង​ដែរ។ ក៏​ប៉ុន្តែ​អ្វី​ដែល​សំខាន់​គឺ​ត្រូវ​
            ញ៉ាំ​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ដែល​ស្រស់   ចៀស​វាង​ឆ្លង​កាត់​ការ​កែច្នៃ   ឬ​ផ្សំ​គ្រឿង​បន្ថែម​ដែល​ធ្វើ​             ឲ្យ​បាត់បង់​សារធាតុ​ចិញ្ចឹម។


          - ផ្លែ​ប័រ (Avocado)    គឺ​ជា​ផ្លែឈើ​មួយ​ប្រភេទ​​ដែល​​សម្បូរ​ដោយ​ជាតិ​លូទីន   និង​បេតាខេ
            រ៉ូទីន   ព្រម​ទាំង​វីតាមីន​ជា​ច្រើន​ប្រភេទ​ដូច​ជា B   C   និង E ។   សារធាតុ​លូទីនល្អ​បំផុត
​            សម្រាប់​សុខ​ភាព​ភ្នែក     និង​ជួយ​ឲ្យ​ភ្នែក​របស់​យើង​មើល​ឃើញ​ច្បាស់​បាន​យូរ​អង្វែង។


         - ប៊ើរី    ​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ជាតិ​វីតាមីន   និង​ជាតិ​រ៉ែ​ជា​ច្រើន​ទៀត  ដែល​នឹង​ជួយ​ឲ្យ​សុខភាព
        ​   ភ្នែក​មាន​ភាព​ប្រសើរ ។  ក្រៅ​ពី​​នេះ      ​វា​ក៏​ជួយ​បម្រុង​​ដល់​សរសៃ​ឈាម​ទូទាំង​រាង​កាយ​
           ផង​ដែរ។


           - ផ្លែ​ឈើ​ក្រៀម    យក​ទំពាំងបាយជូរ​ក្រៀម​    ឬ​ផ្លែ​ល្វា​ត្រាំ​ទឹក​មួយ​យប់      ហើយ​យក​វា​
            មក​ញ៉ាំ​នៅ​ពេល​ពោះ​ទទេ   ​នៅ​ព្រឹក​បន្ទាប់ ។  បរិមាណ​ហ្វាយប៊ើ     និង​វីតាមីន​ខ្ពស់​ក្នុង
            ​ផ្លែឈើ​ក្រៀម​ទាំង​នេះ នឹង​ជួយ​ឲ្យ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​ដំណើរ​ការ​បាន​លឿន និង​ជម្រុះ​
            ជាតិ​ពុល​ចេញ​ពី​រាងកាយ      ហើយ​ក៏​ជួយ​ដោះ​ស្រាយ​បញ្ហា​ភ្នែក​របស់​យើង​បាន​ដែរ។





 

ជំងឺ ឫសដូងបាត

១) អ្វីទៅជាជំងឺឫសដូងបាត?
​​     ជំងឺឫសដូងបាត    គឺជាជំងឺដែលកើតឡើងដោយសារការរីកប៉ោងនៃសរសៃឈាម  ដែលមាន

     នៅជុំវិញក្រសាលគូទ។ ជំងឺឫសដូងបាតនេះមិនអាចវិវត្តទៅជាជំងឺមហារីកបាននោះទេ។
២) តើជំងឺឫសដូងបាតមានប៉ុន្មានប្រភេទ?
     ជំងឺឫសដូងបាតមាន ២ប្រភេទគឺ ៖
     
ឫសដូងបាតក្នុង       ជាជំងឺដែលកើតឡើងលើសរសៃឈាមខាងក្នុងរន្ធគូទ
     
ឫសដូងបាតក្រៅ     ជាជំងឺដែលកើតឡើងលើសរសៃឈាមនៅខាងក្រៅរន្ធគូទ។
៣) តើកត្តាអ្វីខ្លះដែលបណ្តាលឲ្យកើតមានជំងឺឫសដូងបាត?
      មានកត្តាជាច្រើនដែលបណ្តាលឲ្យជំងឺនេះកើតឡើង ដូចជា ៖
     
បញ្ហានៃការបន្ទោរបង់លាមក     ការទល់លាមកជាញឹកញាប់    ឬការរាគខ្លាំង
     
ស្ត្រីមានគភ៌   និងស្ត្រីក្រោយសម្រាល
     
បញ្ហាដុំនៅអាងត្រគាក ឬទាចទឹក ដែលធ្វើឲ្យមានសំពាធខ្លាំងទៅលើសរសៃឈាមឫសដូង
៤) តើជំងឺឫសដូងបាតមានរោគសញ្ញាអ្វីខ្លះ?     ​អាកា​រ​ជំងឺ​ឬ​ស​ដូង​បាតមាន​ ៖
     – បន្ទោរបង់លាមកមានឈាម      ឬមាន​ឈាម​ក្នុង​លាមក​ពេល​បន្ទោ​របង់​
     – ឈឺ ឬ​មិន​ស្រួល​នៅ​រន្ធ​គូទ      ការឈឺចាប់នៅក្រសាលគូទ   
     – ឈឺ​ក្នុងពេល​បន្ទោ​របង់​
     – លាមក​មាន​ដុំ​តូចៗ​
     – ពិបាក​បន្ទោ​របង់​
     – មានការ​ហើម ឬ​ជា​ដុំ​នៅ​ជិត​រន្ធ​គូទ     លានឫសដូងចេញមកក្រៅ
     – ក្រហាយ​គូទ​ពេល​អង្គុយ​យូរ។

      ក. ចំពោះឫសដូងបាតខាងក្នុងមានរោគសញ្ញាជា ៤ដំណាក់កាល ៖
           
ដំណាក់កាលទី១     អ្នកជំងឺបន្ទោរបង់លាមកមានឈាមក្រហមស្រស់
           
ដំណាក់កាលទី២    ពេលបន្ទោរបង់ អ្នកជំងឺមានអារម្មណ៍ថាមានអ្វីលៀនចេញមកក្រៅ 
               តែចូលវិញដោយខ្លួនឯង
           
ដំណាក់កាលទី៣    ពេលបន្ទោរបង់  អ្នកជំងឺមានអារម្មណ៍ថាមានអ្វីលៀនចេញមកក្រៅ
               តែចូលវិញដោយយកដៃរុញបញ្ចូល
           
ដំណាក់កាលទី៤     អ្នកជំងឺមានអារម្មណ៍ថាមានអ្វីលៀនចេញមកក្រៅ   ដោយមិនចូល
               វិញទេ   ទោះបីរុញក៏ដោយ។
​​​​​     ខ. ចំពោះឫសដូងបាតក្រៅ ៖
          អ្នកជំងឺមានអារម្មណ៍ថា មានដុំមួយ   ឬច្រើននៅក្រសាលគូទ ដែលដុំនោះមានការឈឺចាប់

          ​​ខ្លាំង     ហើយអាចមានឈាមនៅពេលដែលដុំនោះបែក។ ចំពោះរោគសញ្ញានេះ  យើងត្រូវ
          ប្រយ័ត្នជាមួយនឹងជំងឺបូសនៅជុំវិញរន្ធគូទ។
៥) តើមានវិធីអ្វីខ្លះដើម្បីព្យាបាលជំងឺឫសដូងបាត?
     ក. ចំពោះបញ្ហាឫសដូងបាតខាងក្រៅ ៖
          អ្នកជំងឺអាចព្យាបាលដោយប្រើថ្នាំគ្រាប់បំបាត់ហើម        និងបំបាត់ការឈឺចាប់        រួមទាំង

         ថ្នាំបន្ទន់លាមក    ក្នុងពេលជាមួយគ្នានោះ  អ្នកជំងឺអាចប្រើក្រែម (Crème) សម្រាប់លាបលើ
   ​      ដុំនោះ ។ ពេលខ្លះ      គ្រូពេទ្យអាចធ្វើការកាត់យកកំណកឈាមនៃឫសដូងក្រៅនោះចេញ 
         បើសិនជាដុំឫសដូងបាតក្រៅមិនហើមខ្លាំង      ហើយមានតែមួយដែលធ្វើឲ្យអ្នកជំងឺបានធូរ
         ស្បើយពីការឈឺចាប់ភ្លាមៗ។
     ​ខ. ចំពោះបញ្ហាឫសដូងបាតក្នុង ៖
         ការព្យាបាលចម្បង     គឺការព្យាបាលទៅលើបញ្ហាបន្ទោរបង់លាមក       មានដូចជា ការទល់
         លាមក     ឬការរាគ។
         មានឧបករណ៍ ៣យ៉ាង ដែលអាចព្យាបាលជំងឺឫសដូងបាត   ដូចជា
 
          ការដុតកំដៅ ( Infrarouge photocoagulation )
         
ការចាក់  ( Sclérothérapie )
         
ការចង  ( Ligature )។
        ​ការព្យាបាលដោយឧបករណ៍     អាចអាស្រ័យទៅតាមដំណាក់កាលរបស់រោគសញ្ញា
 
​           ● ដំណាក់កាលទី ១                      អាចព្យាបាលដោយការដុតកំដៅ     ឬការចាក់
           ● ដំណាក់កាលទី ២ និងទី៣       អាចព្យាបាលដោយការចង
           ● ចំពោះការវះកាត់                      គឺធ្វើឡើងចំពោះឫសដូងបាតនៅកម្រិតទី ៤   ឬឫសដូង
              បាតដែលបរាជ័យក្នុងការព្យាបាលដោយឧបករណ៍ទាំង៣ ខាងលើ ។
៦) តើមានវិធីព្យាបាលជំងឺឫសដូងបាតផ្សេងទៀតទេ?  វិធីព្យាបាលតាមបែបធម្មជាតិ 
      ក. ចំពោះវិធីទី១
 ​​          ១. មើមឆៃថាវ
           ២.ទឹកឃុំសុទ្ធ
                    យកមើមឆៃថាវ ១   ឬពីរមើម   មកលាងទឹកឲ្យស្អាត     រួចកាត់ក្បាលចោល    បុក   ឬ
                    ក្រឡុកឲ្យម៉ដ្ឋ     ច្របាច់យកទឹក ១ស្លាបព្រាបាយ      លាយជាមួយទឹកឃ្មុំ ១ស្លាបព្រា
                    បាយ    កូរឲ្យសព្វចូលគ្នា  ហូបមុនពេលចូលគេង  លាយម្ដងហូបម្ដង។
                   សូមកុំហូបទឹកតាមក្រោយ      តែបើពិបាកទ្រាំអាចផឹកមួយក្ងឹក។
                   សម្រាប់អ្នកទើបកើត​   ហូប១ថ្ងៃ ១ដង។
                   សម្រាប់អ្នកកើតយូរហើយ   ហូប ១ថ្ថៃ  ៣ដង   ព្រឹក   ថ្ងៃ   ល្ងាច   ​ ហូបមុនចូលគេង។
    ខ. ចំពោះវិធីទី២
           វល្លិត្រដិត  យកមកលាងទឹកឲ្យស្អាត  រួចយកទៅដាំទឹក ៣  យកទឹក ១  ផឹកមួយអាទិត្យ។
     គ. ចំពោះវិធីទី៣
          ១. ស្លឹកវល្លិយាវ    50%
          ២. ផ្លែម្នាស់             5%
       ៣. ទឹកក្រូចឆ្មារ      5%
​​       ៤. ទឹក                   40%      

 
                     បុក    ឬក្រឡុកស្លឹកវល្លិយាវ    រួចច្រោះយកកាកចោល         បុក    ឬក្រឡុកផ្លែម្នាស់ 
                     រួចច្រោះយកកាកចោល      រួចយកមកលាយជាមួយទឹកស្លឹកវល្លិយាវដែលបានត្រង
                    ទុក   បន្ទាប់មកច្របាច់ទឹកក្រូចឆ្មារជូល  កូរឲ្យសព្វចូលគ្នា   ចុងក្រោយលាយជាមួយ
                    ទឹកទុកទទួលទាន    ( នៅសល់ក្លាស់សេទុកបាន 15ថ្លៃ )។  ទទួលទាន ១ថ្ងៃ     ២ដង  
                     ម្ដង ៣០  CC    លាយទឹកមួយកែវ      ញុាំមុនពេលគេង   ឬពេលថ្ងៃកាន់តែល្អ។
៧) តើមានវិធីអ្វីខ្លះដែលអាចបង្ការជំងឺឫសដូងបាត?
     កត្តាមួយចំនួនដែលអាចការពារជំងឺឫសដូងបាត មានដូចជា៖
     
អ្នកជំងឺត្រូវពិសារបន្លែ     និងពិសារទឹកឲ្យបានច្រើន
     
លំហាត់បា្រណជាប្រចាំ
     
មិនត្រូវបន្ទោរបង់លាមកដោយប្រើរយៈពេលយូរ
     
មិនត្រូវប្រឹងខ្លាំងពេលបន្ទោរបង់។
៨) អាហារជួយសម្រួលដល់អ្នកមានជំងឺឫសដូងបាត មានដូចជា៖
       សណ្ដែក       ប្រសិនជាអ្នកចង់កម្ចាត់ដុំពកដែលកើតឡើងដោយឫសដូងបាត រឿងដែលចាំបាច់           មួយគឺលោកអ្នកត្រូវទទួលបានជាតិសរសៃឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់។ អ្នកអាចទទួលបានជាតិសរសៃពីរ          ប្រភេទពីអាហារ​រលាយ និងមិនរលាយ។ អស់បារម្ភ គ្រាប់ធញ្ញជាតិពពួកសណ្ដែកដូចជាសណ្តែកដី           សណ្ដែកសៀង សណ្ដែកខៀវ សណ្ដែកបាយជាដើម ។ល។ មានផ្ទុកទៅដោយជាតិសរសៃទាំងពីរ                  ប្រភេទ ជាពិសេសសម្បូរទៅដោយប្រភេទរលាយ។

        ផ្កាខាត់ណាខៀវ និងប្រភេទស្ពៃគ្រប់ប្រភេទ             ផ្កាខាត់ណាខៀវ និងប្រភេទស្ពៃគ្រប់ប្រភេទ           ត្រូវបានគេស្គាល់ជាទូទៅសម្រាប់លក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក។ ពួកវាក៏ផ្តល់នូវ                     បរិមាណដ៏គួរឱ្យចាប់អារម្មណ៍នៃជាតិសរសៃដែលមិនអាចរលាយបាន និងពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ            ផងដែរ។     

  បន្លែមើម          បន្លែមើម និងប្រភេទអាហារដូចជាដំឡូងជ្វា ការ៉ុត និងដំឡូងបារាំង គឺសុទ្ធតែ              ជាអាហារសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម និង​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ជាតិ​សរសៃ​។ ហើយបើនិយាយ                    អំពីមើម ចូរចាំថា ជាតិសរសៃបស់ពួកវាភាគច្រើនមាននៅក្នុងសម្បក ដូច្នេះត្រូវប្រាកដថាអ្នក            ទទួលវាទាំងសំបកដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍កាន់តែប្រសើរ។ ជាតិសរសៃលាយ ជួយចិញ្ចឹម             បាក់តេរីក្នុងពោះវៀនរបស់អ្នក។ ដោយសារវាជួយកាត់បន្ថយការទល់លាមក វាអាចបន្ថយរោគ             សញ្ញានៃដុំពកដោយសារឫសដូងបាត់បាន។

       – ត្រសក់ និង ឪឡឹក        ត្រសក់ និងផ្លែឪឡឹក ពួកវាជាមធ្យោបាយដ៏ល្អក្នុងការនាំយកជាតិ                     សរសៃ និងទឹកទៅក្នុងបំពង់រំលាយអាហាររបស់អ្នក។ វាមានជាតិទឹក និងជាតិសរសៃខ្ពស់                       ជួយសម្រួលដល់អ្នកមានបញ្ហាឫសដូងឱ្យមានស្ថានភាពប្រសើរឡើង។

      – ចេក  ដោយ​មាន​ទាំង​សារជាតិ pectin និង​ម្សៅ​ធន់​ទ្រាំ ចេក​គឺជា​អាហារ​ដ៏​ល្អ​មួយ​ដើម្បី​បញ្ចូល​ទៅ          ក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​ដើម្បី​ជួយសម្រួលដល់បញ្ហា​ដុំពកនៃឫសដូងបាន។ ចេកទំហំមធ្យមមួយ           ផ្លែចន្លោះពី ១៨-២០ សង់ទីម៉ែត្រ ផ្តល់ជាតិសរសៃ ៣ ក្រាម ដែលជាការរួមផ្សំដ៏ល្អមួយដើម្បីជួយ              ដល់ជំងឺឫសដូងបាតរបស់អ្នក។